Voor waardengedreven leiders die ethisch en duurzaam willen ondernemen, hun teams willen meenemen in hun visie voor de toekomst van hun organisatie en daarbij willen inspireren en verbinden.
Leiden met hoofd en hart
Versterk je communicatiekracht (bij verandering)
Elke organisatie en elk team voegt waarde toe en brengt daarmee verandering teweeg. Elke organisatie is daarnaast zelf ook continu in beweging.
Als leider sta je voor de uitdaging om mensen mee te krijgen, ze richting te geven, hun vragen te beantwoorden, ze bij te praten over ontwikkelingen, naar ze te luisteren, hun ideeën en zorgen op tafel te krijgen, samen te duiden wat er speelt, af te spreken wat er moet gebeuren en wie wat doet. Die uitdaging doet een stevig beroep op jouw communicatiekracht. Je communiceert met ze, toont visie en richting over hoe hij/zij de toekomst van zijn organisatie ziet.
Je communiceert wellicht met business plannen, milestones, cijfers, resultaten, logica, data of anders gezegd met rationele argumenten. Je giet alles in een overzichtelijke presentatie, bestanden, tabellen ter opvolging. Zo raak je het hoofd en breng je anderen iets bij. Vraag is: spreek je met feiten en cijfers iedereen aan in je organisatie? Je team enkel aansturen met je hoofd heeft niet genoeg toegevoegde waarde.
Om iedereen te bereiken, kan je verder gaan en je team emotioneel laten verbinden met je doelen, je toekomstvisie. Storytelling is één van de sleutels om ook harten te raken en mensen meer in beweging te brengen. Door bijvoorbeeld van de nieuwe visie een verhaal te maken. Of abstractie zoals cijfers, missie, waarden en strategieën tastbaar, begrijpelijk en concreet te maken door er storytelling over te gieten. Maar even goed kan je wat er leeft in je organisatie, de geest, de historiek van je organisatie omzetten in verhalen en die verhalen als basis voor je toekomst nemen.
Want wat mensen bezighoudt is ‘wat betekent dat dan concreet voor mij’? Mensen hebben behoefte aan duidelijkheid en ook aan dialoog. Zij willen invloed, gehoord worden, ertoe doen. Durf je echt in gesprek gaan en ontdekken wat anderen bezighoudt en/of hoe jouw boodschap aankomt? Doe je dat goed, ontdek je zelf ook de kracht van gehoord en gezien te worden. En door diepgaande betrokkenheid verkrijg je nieuwe, hopelijk betere ideeën en creëer je samen de visie van de toekomst en heb je iedereen mee in de verandering.
Vertellen en Luisteren, het gaat hand in hand. Goed vertellen begint met luisteren. Om dat allemaal goed te doen heb je gereedschap nodig. Het goede nieuws is, je kan dat leren! De modules verderop helpen je daarbij.
Waarom zou ik me daarvoor inschrijven?
Een leider die zowel het hoofd als het hart aanspreekt en dus beide vormen van communicatie combineert, komt tegemoet aan zowel de rationele en als de emotionele behoeften in het team. Het combineren van feiten met (emotionele) verhalen maakt je boodschap krachtiger en overtuigender. Mensen zijn eerder geneigd om je visie te volgen wanneer ze zowel met hun hoofd als hun hart worden aangesproken en voelen waar je heen wil. Met een verhaal begrijpen ze beter wat er gebeurt en wordt er anders betekenis gegeven aan de werkelijkheid.
In dit traject leer je begrijpen wat de impact is van het raken van harten, naast hoofden, wat het verschil is en hoe je de twee – hoofd en hart- of hard en zacht kan combineren.
Dus
Geloof jij dat er meer is dan het doorgeven van heldere doelen en strategieën op basis van cijfers, presentaties en feiten ?
Schrijf je dan in voor de basismodules : Versterk je communicatiekracht en De kracht van het aanspreken van het hart
Schrijf je dan ook in voor de verdiepende module :
Dit lanceringsaanbod is speciaal voor:
Programma – modules
Basismodule 1: Versterk je communicatiekracht
Eerst luisteren, dan vertellen
Communiceren is meer dan informeren. Jij hebt jouw verhaal dat je wil delen. Maar om een krachtig verhaal te vertellen dat raakt, heb je eerst goed te luisteren, niet alleen naar jezelf maar ook naar de ander. Dat is de focus van deze module. Want wat met al die verhalen die leven op de werkvloer? Welke doen de ronde en hoe verhoud jij je ertoe? Sluit je ogen niet voor wat er in de wandelgangen gezegd wordt. Geef het een plaats in het vormgeven van veranderingen. Daarin zitten misschien de beste ideeën?
Wanneer je als leider geen ruimte geeft aan andere perspectieven die er zijn, deze niet benoemt en erkent, dan heeft dat tot gevolg dat jouw medewerkers zich zullen terugtrekken en er hun eigen ideeën op na (blijven) houden. Je krijgt mensen pas mee als je ze een actieve rol geeft in verandering.
Medewerkers zijn eerder geneigd meer eigen verantwoordelijkheid te nemen als ze het idee hebben dat ze door hun leidinggevende als mens echt gehoord en gezien worden.
Hoe doe je dat dan, de ander écht horen én zien?
In deze module komt aan bod
– Wat levert aandacht voor communicatie op?
– Hoe werkt communicatie echt?
– Wat is het verschil tussen communiceren met en uit het hoofd en met en uit het hart?
– Hoe kan hard en zacht communiceren elkaar versterken?
– Persoonlijk leiderschap in communicatie : hoe communicatief is mijn leiderschap?
– Welke luistervormen zijn er?
– Hoe vang ik verhalen?
– Hoe breng ik dialoog en debat op gang?
– Wanneer kies ik voor welke methodiek?
– Welk gereedschap (houding en vaardigheden) heb ik nodig om te weten wat er leeft én in verbinding te blijven? Hoe doe ik dat 1 op 1 en in groep?
– Hoe neem ik elke stem mee in de besluitvorming?
In deze trainingsdag gaan we inhoudelijk én praktisch aan de slag. We duiken eerst in een aantal communicatietopics en experimenteren met een aantal methodieken die naar boven brengen wat er leeft. ( Dialoog, Debat, Storylistening en Deep Democracy.) zodat je daar rekening mee kan houden als je zelf aan het vertellen gaat.
Wat levert deze module je op?
– Je hebt inzicht in hoe communicatie werkt.
– Je leert anderen én jezelf op verhaal te laten komen
– Je kan Anders Luisteren waardoor medewerkers zich gehoord en gezien voelen.
– Je krijgt waardevolle input van je team. Je weet wat er leeft en wat mensen bezighoudt.
– Je weet welke basishouding en vaardigheden er nodig zijn om echt te luisteren en in dialoog of debat te kunnen gaan.
– Je hebt geëxperimenteerd met een aantal technieken en bent je bewust van je sterktes en ontwikkelkansen.
Basismodule 2: De kracht van het aanspreken van het hart.
Raken met hoofd en hart
Je wil een goed verhaal, goed verteld op het juiste moment. Wat jij zegt, hoe jij iets zegt en wat jij daarna doet wordt in de gaten gehouden. Elke keer opnieuw.
In deze module komt aan bod:
– Hoe maak ik abstracte begrippen zoals missie, visie en waarden concreet en betekenisvol?
– Hoe laat ik mezelf zien als een geloofwaardig en authentiek leider?
– Hoe helpt storytelling jouw leiderschap versterken?
– Hoe kan storytelling een verschil maken in jouw communicatie?
– Wat maakt een verhaal een verhaal?
– Waarom en hoe werken verhalen?
– Hoe waar is een verhaal?
– Hoe kom je relevante verhalen op het spoor en hoe kan je die inzetten?
Om krachtige verhalen te kunnen vertellen moet je goed kunnen luisteren, naar jezelf en naar de ander. Hoe beter je luistert, hoe sterker je eigen verhaal.
Tijdens een trainings-en reflectiedag krijg je concrete handvaten om jezelf als geloofwaardig en authentiek leider te laten zien en jezelf stevig met je medewerkers te verbinden. Jouw eigen verhalen staan daarbij centraal.
We gaan na een theoretisch gedeelte heel praktisch aan de slag. Je brengt jezelf en anderen op verhaal en je experimenteert met verschillende soorten verhalen die je als leider kan inzetten in gesprekken, op vergaderingen, tijdens presentaties.
Na afloop kun je een eerste inspirerend verhaal vertellen, met een persoonlijke touch.
Wat levert deze module je op?
– Je ontdekt wat de kracht van storytelling is en hoe je die in jouw rol kunt inzetten.
– Je weet wat een goed verhaal is en waarom en hoe verhalen werken.
– Je leert anderen én jezelf op verhaal te laten komen.
– Je kan jezelf geloofwaardig en authentiek laten zien.
– Je kunt je eigen verhaal aansprekend brengen en je zo steviger met anderen verbinden
– Je kunt betekenis geven met verhalen, bijvoorbeeld om kernwaarden, visies en andere abstracties te laden.
Verdiepende module : Verbindend veranderen
Leer storytelling en storylistening zorgvuldig inzetten in verandering
Verhalen maken deel uit van een veranderingsproces. Ze inzetten is één manier om verandering te faciliteren in een organisatie.
Hoewel verandering zelfden volgens het boekje, de voorziene planning verlopen, zijn er in ieder veranderproces fasen te onderkennen waarin verhalen circuleren. Ze geven inzicht in wat er in en rond een organisatie gebeurt en hoe verandering wordt ervaren.
Je kan verhalen vangen of ontlokken om inzicht te krijgen in de veranderingen of in de houding van medewerkers en managers ten opzichte van de verandering.
In deze module komt aan bod
– Hoe communiceer ik bij veranderingen?
– Hoe werkt het storytellingmodel voor verandercommunicatie?
– Hoe ontwikkel en vertel ik een richtinggevend visieverhaal dat medewerkers in de organisatie in beweging brengt?
– Hoe belangrijk is de why, het waarom van je toekomstbeeld?
– Hoe komt mijn boodschap aan?
– Storylistening in verandering
– Welk klimaat moet er zijn om met verhalen te werken?
– Hoe weet ik of we waarmaken wat we zeggen?
– Hoe ga ik om met vragen waarop ik nog geen antwoord heb?
– Hoe ga ik om met onrust en weerstand in mijn team?
We starten de dag met een eigen veranderverhaal dat je voorbereid hebt. Je neemt je eigen verandercase mee. Met een aantal inzichten rond storytelling en storylistening in verandering, ga je met de groep aan de slag.
Wat levert deze module je op?
– Je krijgt inspiratie over hoe je je communicatie nog verder kan aanscherpen bij bepaalde communicatievraagstukken.
– Je leert authentieke verhalen op het spoor te komen.
– Je kan samen met je teamleden duiden wat er in de context van het team speelt en wat dat voor het team betekent.
– Je leert hoe je verhalen gericht verzamelt, hun betekenis doorgrondt
– Je kunt doorvertalen naar inspirerende content of daarin patronen ontdekken die laten zien hoe mensen een bepaalde situatie ervaren.
– Je krijgt inzicht in wat mensen beweegt of juist op hun plek houdt in een organisatie of in hun werk zodat je interventies kan ontwikkelen die werken en transities soepeler laten verlopen.
Praktische info
Werkwijze
Met een kleine groep van leiders/managers gaan we inhoudelijk én praktisch aan de slag. Reflecteren, uitwisselen, ervaren én doen wisselen elkaar af.
Zes tot acht deelnemers
In company en op maat ook mogelijk, net zoals een indvidueel traject ook kan.
De basismodules 1 en 2 gaan hand in hand. We bepalen als groep samen de verdere data.
Na de basismodules kan je nog de verdiepende module volgen. Deze module kan je niet meedoen zonder de basismodules eerst gevolgd te hebben.
We starten telkens om 9u30 en eindigen rond 16u.
Waar en wanneer?
Het open aanbod start met basismodule 1 op woensdag 26 maart in het Gentse. Schrijf je graag in maar kan je dan niet? Laat het weten, als gewenst kunnen we met de geïnteresseerden nog een nieuwe datum prikken.
Deelnameprijs
590,00 euro voor één van de twee basismodules.
1.150,00 euro voor module 1 en 2 ( samen aan te bevelen omdat ze hand in hand gaan)
1.620,00 voor de drie modules
Neem je iemand mee, dan geniet je 10 procent korting op jouw deelnameprijs.
Inbegrepen in de prijs: locatie, catering (drank en lunch) en werkmateriaal
Meer interesse om dit op maat van jouw bedrijf en ‘in company’ te doen? Graag!
Laat het even weten en we stemmen verder af
Inschrijven
Je bent ingeschreven als je je deelname bevestigt via een mail aan Lili. Bij inschrijving ben je akkoord met de annuleringsvoorwaarden.
Annuleringsvoorwaarden
Tot 12 maart kan je kosteloos annuleren. Daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd.
Intake
Lili zal voorafgaand aan de start met iedereen een intake moment voorzien zodat iedereen zeker is van de meerwaarde om deel te nemen aan dit programma.
Wie faciliteert?
Lili Matthijs van Different Views combineert haar opgedane expertise in storypractitionersvaardigheden of storytelling met haar achtergrond en ervaring in communicatie, HRM, coaching, training en bemiddeling. Dankzij deze combinatie is ze goed in staat om organisaties en leiders als procesbegeleider te helpen zien wat er écht speelt – niet alleen wat zichtbaar is, maar ook wat verborgen zit zodat bewuste keuzes kunnen gemaakt worden en essentiële verbindingen gelegd : tussen mensen, teams, thema’s, doelen en visie. Ze helpt verhalen naar boven te halen en te vertellen, waar te maken en om inzichten uit wat er leeft te vertalen naar acties. Haar talent ligt in het verbinden van mensen, hen meekrijgen en op verhaal brengen om tot de essentie te komen. Ze weet dit in eenvoudige en behapbare taal te vertalen.
Als trainer leidt ze je op om de verbindende kracht van verhalen gericht en methodisch te kunnen inzetten en om luister-dialoog- en conflictvaardigheden te versterken. Als coach daagt ze je verder uit en als bemiddelaar helpt ze spanningen te ontmijnen.
Wist je verder dat Lili ook eigenaar is van Luisterportret. Een luisterportret is een intiem en persoonlijk geschenk. Je luistert naar een dierbare stem en diens verhalen. Om te bewaren en om naar te luisteren. Voor nu of later.
www.luisterportret.be
Interesse ? Laat het weten!