Over Lili

Mijn rode draad is verbinden via de dialoog en verhalen.

Ik help leiders, teams en organisaties naar een gezonde gesprekscultuur en bij de aanpak van spanning op de werkvloer.

Daarnaast help ik als storycoach om storytelling in te zetten bij verandering, problemen of zichtbaarheid. Een richtinggevend verhaal brengt verschillende stemmen samen en brengt de dialoog op gang. Een gedragen verhaal verbindt, zet de neuzen in dezelfde richting, creëert betrokkenheid en geeft goesting om resultaat te behalen.

Korte bio in werk en opleiding

De rode draad in mijn professioneel leven is werken met mensen en hun manier waarop ze met zichzelf, elkaar en het groter geheel verbinden.

Als jonge professional startte ik met de rekrutering en selectie van zeer uiteenlopende profielen. Daarna werd ik trainer in communicatie en arbeidsattitudes bij de overheid, in de profit en non-profit sector. Daarnaast deed ik vooral soft HR en coaching. Ik ben al meer dan zeven jaar bezig met loopbanen van mensen in kleine en grote organisaties. Bij Odisee doceer en coach ik studenten personeelswerk in gespreksvaardigheden en ondersteun ook bij andere praktijkopdrachten.

Als creatieve generalist maakte ik ook enkele jaren radionieuws en mocht ik interviewen, monteren en nieuwslezen. Ik miste het mensenwerk en nam afscheid van de radio maar ik wilde wel verder interviewen. Dat resulteerde in vijf jaar artikels schrijven voor HR Square. Nu werk ik ook met verhalen, in de persoonlijke sfeer en bedrijfscontext. Daarnaast faciliteer ik trajecten, conflicten, train en coach ik op de werkvloer.

Levenslang leren en ontwikkelen is altijd mijn motto geweest. Het maakt van mij een beter mens én professional. Naast mijn basisopleiding in personeelswerk en agogiek, genoot ik tijdens mijn loopbaan al van heel wat professionele opleidingen: Master Teamcoach, Team Progessions, Master NLP, business coach Root & Grow, loopbaancoach, krachtgericht coachen en coachen met Theory U, intervisiecoach, Voice Dialogue, Deep Democracy, Change professional, Storylistening en Storytelling, Practitioner Insights en Disc. Daarnaast ben ik opgeleid tot trainingsacteur en sociaal bemiddelaar.

Mijn opleidingen en ervaringen voeden al mijn interventies en brachten ook verder helderheid in m’n missie; Different views, connecting people.

Erkend sociaal bemiddelaar

“Different Views brengt verschillende stemmen samen via verhalen en dialoog”

– Lili Matthijs –

Ontvang informatie en inspiratie onmiddellijk in je mailbox

Spiegel

“ Het was volop Corona-tijd. Ik had een boeiende opdracht: een organisatieverhaal  maken voor Coaching for Heroes, een vzw die ontstond in de crisis met als doel mensen uit de zorg te ondersteunen. Ik haalde verschillende verhalen op in én buiten de  organisatie:  bij het bestuur, de coaches, de zorgbedrijven. Omwille van de Corona  deed ik dat  telefonisch en online.  Al die verhalen samen verwerkte ik tot één geheel. Het grotere verhaal  toonde  wie Coaching for Heroes was, waar ze voor stond en wat ze betekende in het zorglandschap. Wat genoot ik van dat proces, van die mooie mensen, het eindresultaat. Het werd een hartverwarmend en betekenisvol verhaal.

Twee weken later belde één van de coaches me op.  Hij vroeg me of ik hem kon helpen bij het vertellen van een verhaal.  Het ging over wat hij meegemaakt had én zijn  proces van persoonlijke ontwikkeling daarin. Hij wist niet hoe eraan te beginnen , hoe  hij  het goed gezegd kreeg. Het moest dienen voor andere professionals en ook voor zijn partner.  ‘‘Kan jij  me daarbij helpen?”, vroeg hij.

 

Eerst gingen er vooral stemmetjes van twijfel en angst door m’n hoofd. “Nee, dit kan ik niet”, “hoe moet ik dat aanpakken?”  Ik zocht even de stilte op omdat me dat helpt bij het nemen van beslissingen. En gelukkig lieten andere stemmen zich horen  “dit moet ik doen!”, die vraag ligt daar niet zomaar, ‘wat een bijzondere vraag en wat een eer dat ik die krijg, ‘gewoon doen!”.  Het waren die laatste stemmen die ik aandacht gaf.

We legden het verhaal vast, in de zeteltjes bij hem thuis. Het voelde als een magisch moment. Wat volgde was veel dankbaarheid en ook een mooie verderzetting van onze eigen reis van persoonlijke en  professionele groei.  

Deze vraag en  onze ontmoeting toonde me wat me typeert, wat ik wil betekenen.  Het heeft mij geholpen om verder stappen te zetten in de concretisering van mijn dienstverlening met als rode draad versterken en verbinden, met jezelf en de ander, via de dialoog en verhalen.

 

Als Storypractitioner wil ik door verhalen mensen,  professionals en organisaties  meer in hun kracht zetten.

Via storylistening  geef ik  mensen,  teams en organisaties meer inzicht in wat er leeft zodat er finaal draagvlak en betrokkenheid is.

Als coach, trainer en bemiddelaar help ik mensen/teams te zeggen wat er moet gezegd worden en leer ik om te gaan met tegenstellingen, verschillen en spanningen.

 Ik wil mensen, teams en leiders inspireren om sterke dialogen te voeren, zodat het prettig samenwerken is.