Die ochtend op haar bureau voert Eva een interne dialoog. “ Pff, ik heb Miriam al verschillende keren gezegd dat ze met mij moet communiceren en me op de hoogte houden. Ze wil alles zelf oplossen. Ik ben haar leidinggevende en ik wil dat ze mij betrekt. Als ik haar dat vraag, waarom doet ze dat dan niet? Als ze zo blijft voortdoen, dan…”

Wat verder aan de koffiemachine ontmoet Miriam haar collega Katrijn: “ Ik heb het gehad. Ik krijg altijd maar onder m’n voeten. Die Eva denkt dat ik nog een klein kind ben en niets kan. Ik wil dat ze me vertrouwt en me vrijheid geeft. Als het zo zit, dan…”

Katrijn: “Heb je haar dat al eens gezegd dat jij dat belangrijk vindt?”

Miriam: “ Nee, dat heeft toch geen zin.”

Katrijn: “ Laat het los, jong. Ge kent haar…”

Van een echt conflict is hier nog geen sprake maar er sluimert iets en het heeft potentieel om een conflict te worden. De meest voorkomende conflicten op de werkvloer zijn van relationele of taakgerichte aard. In dit voorbeeld is het een mengvorm. Relationele conflicten ontstaan vaak door meningsverschillen, misverstanden en niet de moeite doen om echt naar elkaar te luisteren en dus snel te oordelen. Taakgerichte conflicten komen voort uit spanningen over de manier waarop het werk georganiseerd is of verantwoordelijkheden, mandaat, afspraken enz.

Gemakkelijk is het niet om op een niet-defensieve manier over verschillen te spreken en weg te blijven van welles-nietes. En dan ook nog te moeten rekening houden met die andere zijn persoonlijkheid.

’t Is dagelijkse kost op onze werkvloer, ‘praten over’ maar niet ’met’. Om tal van redenen.

Loslaten is een optie en kan soms de beste keuze zijn. Tegelijk, er is vaak zoveel meer mogelijk. Het vraagt wel moed en durf. Zoals een dialoog voeren over verschillen in mening, overtuiging, behoeften en belangen. Dat is een essentiële vaardigheid en de levenskunst van de toekomst. Makkelijk? Nee, maar wel aan te leren. Als je bereid bent ook naar jezelf te kijken met al je overtuigingen over jezelf en de ander. Ook het bredere plaatje speelt mee. Met dat (zelf)inzicht kan je verder bouwen aan gespreksvaardigheden voor een goede dialoog.

Zin om erover te sparren? Graag!

Warme groet,

Lili

Different views

www.differentviews.be

Word sterker in werkrelaties

Klaar  voor de volgende stap?