Doorheen heel de Corona-heisa hoor je verschillende stemmen opgaan  over al de maatregelen die genomen worden om onszelf en de ander te beschermen. Het lijkt of de stem die de maatregelen wegroept,  niet genoeg gehoord wordt.  Of wel, maar in besloten kamers, ver weg van de burger.

Ik zie mensen in de war raken en het niet meer weten.  Geloven we wat we het vaakst horen en interpreteren we deze waarheden als feiten? Ik geraak er eerlijk gezegd ook in de war van maar ik geloof in de positieve intentie van de maatregelen.  Ik doe mee maar wat als er ook veel waarheid zit in die minderheidsstem?  Het voelt eerlijk gezegd ook wat ongemakkelijk.

In het algemeen, loont het niet de moeite om meer stil te staan  bij de verschillende stemmen? En dat die verschillende stemmen dan toch meer samen naar buiten komen zodat er niet nog meer gepolariseerd wordt?

Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen harde, aantoonbare feiten en het verhaal dat we elkaar vertellen. Doordat we allemaal de neiging hebben te klonen en mensen op te zoeken die er hetzelfde over denken, wordt onze waarheidsbubbel almaar groter. En de ruimte voor andere stemmen en waarheden steeds kleiner.

We kunnen een dialoog aangaan of  een debat voeren. Met beide vormen onderzoek je de verschillende kanten van de waarheid. Beide hebben voor-en nadelen.

 

 

Debat

Dialoog

Gericht op actie, snel denken

Gericht op inzicht, langzaam denken

Overtuigen, stelling nemen

Begrijpen, luisteren

Ja maar

Ja, én

Antwoorden staan centraal

Vragen staan centraal

Aanvallen en verdedigen

Onderzoeken en toetsen

Oordelen

Oordeel uitstellen

Oplossingen vinden

Onderliggende redenen achterhalen

Risico: schijnconsensus, machtsvertoon

Risico: verantwoorde abstractie, zweverig

Tijdig zien of een gesprek een dialoog of een debat is, is een belangrijke vaardigheid. Switchen tussen de twee ook.  Vooral als het zoeken naar alternatieven stroef loopt. Soms helpt het om het even te laten knetteren en te polariseren. Als dat gezond blijft  en geen ongeleide, emotionele discussie wordt.  En er daarna weer een dialoog kan volgen.

Blijf kritisch naar je waarheidsbubbel en wees nieuwsgierig naar de andere waarheidsbubbel.

Actief naar andere meningen luisteren blijft een uitdaging voor iedereen. Nieuwsgierigheid ontwikkelen naar hoe de ander denkt en doet. Je mag het ook oneens zijn, je hoeft de ander niet helemaal te begrijpen, als je je maar een beetje kan invoelen.

Is dat geen must om samen te leven en samen te werken?

Blijf verbazen, verwonderen, twijfelen  en luisteren.

Fijne zomertijd,

Lili

Different views, connecting people

www.differentviews.be

Uw partner voor een goede dialoog en gedragen besluitvorming

Klaar  voor de volgende stap?