De enige constante is verandering. Dat had de Griekse filosoof Heraclitus al lang door. Geen  vernieuwende openingszin maar ik vind het bijzonder intrigerend. Veranderingen in onszelf en in de buitenwereld maken dat we onszelf als mens of organisatie  telkens opnieuw heruitvinden, maar wel liefst zo dat het klopt met wie je al bent en wat voor jou belangrijk is. Houden wat goed is, loslaten wat niet meer werkt en toevoegen wat nodig is. Dat is een proces dat je niet alleen kleurt met wat mooie woorden of zinnen waarvan je hoopt  dat die wel zullen aanslaan.  Dat proces moet je ook doorvoelen en leven.

Als ondernemer willen we het  anders, beter, mooier, duurzamer of betekenisvoller en willen we zaken  ontwikkelen, veranderen, verdiepen of vernieuwen.

Doe wat je zegt

Zorg dan dat je een kloppend verhaal hebt.  Want we geloven niet zomaar meer  alles.  Als je iets anders vertelt dan je doet, word je onderuit gehaald.  En het gaat soms hard. Trek dat maar weer eens  recht.

Een krachtige organisatie weet waarvoor ze staat, waarom ze  bestaat en wat ze te doen heeft.    Welke uitdaging er ligt, welke meerwaarde ze biedt  aan mens en maatschappij en hoe ze dat doet.

Ja, doet. DOEN.  Doen wat je zegt. Walk your talk.

Hoe zou het zijn als je je verhaal vindt, kan vertellen maar vooral ook doet?

Zoek de wijsheid in elkaars verhalen

Door te doen geef je niet alleen kracht aan je woorden, je verhaal.  Je breekt  ook muren tussen de binnen-en buitenwereld, de directie en de werkvloer, tussen denken, zeggen en doen.

Het begint met een authentiek verhaal  dat jezelf of andere mensen door verandering leidt, dat  helpt begrijpen waarom iets loopt zoals het is.  Ook de buitenwereld zal  het beter vatten.

Voor Coaching for Heroes mocht ik een kloppend verhaal maken. Zonder te forceren smulde ik van alle vertelde verhalen in de organisatie . Wat opviel, was dat niemand elkaar tegensprak . Een verhaal waar de binnenkant  echt klopte  met de buitenkant.  Dat noem ik pas een coherent verhaal.

Je kan het verhaal op mijn websitepagina  beluisteren bij gerealiseerde projecten: https://www.differentviews.be/verhalen/

Zet om in passende acties en blijf luisteren naar verhalen

Wanneer je je verhaal vindt, kan je ook kloppende keuzes maken binnen de organisatie en kom je sneller tot  duurzame en goed, onderbouwde acties. Voor nu en de toekomst. Maar dan is de kous niet af. Want die acties zullen weer nieuwe verhalen opleveren, bij jezelf of je collega’s.  Van weerstand tot dankbaarheid. Verhalen houden ons scherp, houden ons bij de les.

Als je blijft luisteren naar wat verhalen te zeggen hebben, wat ze betekenen en daar ook nog iets mee doet, win je terrein.

Blijf Luisteren, Luisteren, Luisteren.  Naar je eigen verhaal en dat van een ander.

Je verhaal is nooit af.  Geregeld neem je het onder de loupe, af en toe stuur je bij. Want de enige constante is verandering.   Wanneer  je daar vrede mee neemt, dan kan je meer ontspannen  bij de weg die je aflegt en de verhalen die je oppikt onderweg, bij jezelf en de ander.

Leef je verhaal gezond en wel,

Luistergroet,

Lili

Klaar  voor de volgende stap?