Mijn allereerste blog op mijn website was deze. Hij is nog brandend actueel dus ik re-post ik hem nog eens met kleine aanpassing. Waarom moeten we altijd het water opnieuw  heruitvinden?

 

Straks schuif je ergens aan tafel bij familie of vrienden. Zoals altijd worden er gesprekken gevoerd.* Gemakkelijke gesprekken die gaan over het weer, vakantieherinneringen, de  toffe collega of de nieuwe job. Maar soms kunnen er ook gesprekken ontstaan met veel emotie. En dat maakt ons soms onzeker. Babbels over voor en tegen vaccinatie, het klimaat, de vluchtelingenstroom, de islam, het huidige beleid, of hete hangijzers dichter bij huis: de zorg voor de ouders en de kinderen, de verdeling van de lusten en de lasten, …

En wie heeft er dan gelijk? Ah ja, jij! Of toch niet?

Is het zwart of wit? Of zwart én wit, zoals op de foto?

Een kleine opwarming, OK?

Neem een leeg blad en denk aan één van je diep gekoesterde overtuigingen rond een bepaald issue. Schrijf alle argumenten op die je standpunt onderbouwen en op de achterkant schrijf je alle tegenargumenten ( je moet ze niet geloven of goed vinden). Je krijgt vijf minuten. Focus en start!

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

5 minuten later. Klaar?

Wat gebeurde er? Een leeg blad bij de tegenargumenten? Niet onlogisch. Argumenten verzinnen die je zelfbeeld of jouw standpunten doen wankelen is als bergop fietsen met tegenwind. Jij hebt het bij het juiste eind want je brein kan goed argumenten verzinnen die jouw overtuigingen verdedigen. Maar je nonkel** aan de feesttafel denkt er ook zo over. Waar jouw blad leeg is, zal die van hem vol staan. Jij en je nonkel zijn overtuigd van het grote gelijk!

Eindejaarstip: Durf te twijfelen en stretch jezelf om het vanuit een ander perspectief te bekijken. De wereld is te complex voor eenvoudige waarheden. Jouw gevoel van zekerheid zegt weinig over de waarheid.

Ik wens je goede gesprekken, mildheid voor jezelf en de ander, aan tafel én daarna.

Warme groet en een vredige overgang van oud naar nieuw,

Lili

*en als dat niet zo is, stiltes zijn ook waardevol. Ook al zijn ze soms ongemakkelijk.

** tante, schoonbroer, lief, vriendin, papa, broer, nicht ….

Klaar  voor de volgende stap?